Vinter på Gamatun

Vinter på Gamatun

mandag 10. september 2012

Flammer i hytta


Det lønner seg å bruke litt tid på valg av peisovn. Vi ønsket oss en enkel ovn med rette eller helt runde former. Valget stod til slutt mellom Lotus Sola og Norpeis Quadro1. 

 Norpeis Quadro1 var en del dyrere, men da vi fikk et godt tilbud på denne, var vi ikke i tvil. Her fikk vi en ovn med et særpreg som passet godt inn i vår hyttetype. 

I forrige uke ble peisovnen montert. Vi hadde tenkt å hjørnemontere den slik at den stod inn mot hjørne, mellom pipe og brannmur, men fikk gode råd av mureren vår som foreslo å skråstille den.

Dette var et bra innspill. På den måten var flammen synlig fra alle steder i stua. Denne monteringen synes vi også fikk fram ovnenes særpreg og gjorde ovnen til det midtpunkt den skal være i ei stue.     
Valget falt på Norpeis Quadro1
Skrå plassering gjør at flammen er synligfra flere vinkler
                                                                                                  
Ovnen er montert med tilluft. Moderne hytter og hus er så tette at det er behov for å hente luft utenfra for å få skikkelig trekk. Pipa har derfor to løp - et for avgass og ett for friskluft til ovnen.  


7 kommentarer:

 1. Nydelig ovn dere har valgt! Virkelig en flott hytte dere har fått!

  SvarSlett
 2. Vi bygger selv hytte og kikker innom denne bloggen med jevne mellomrom. Veldig fin hytte og gode tips i prosessen:)
  Har et spørsmål ang pipe. Vi skal kle pipa med stein lik den dere har valgt. Ønsker en avslutning med skiferplate på toppen. Icopal sier det er viktig å bruke den medfølgende pipetoppen for at friskluftkanalen skal fungere. Hvordan har dere løst dette?

  SvarSlett
 3. Moro at dere følger bloggen og henter tips :). Godt spørsmål du stiller - vi hadde akkurat samme problemstillingen oppe. Hos oss var Leca pipetopp standard. Denne er både høy og ruvende og ikke veldig pen.

  Vi fikk, etter , noen runder, mureren og Hellvik hus med på å kutte ut denne til fordel for steinbelagt pipe med skiferplate. Skepsisen gikk på om tilluft og trekk ut ble god nok. Vi drøftet ulike løsninger, men endte ned på en løsning med kobberbeslag der piperør ble trukket litt over dette. I hjørnene ble det montert stein som skifterplaten hviler på. Beslaget ble montert med gliper og i tillegg skjært inn spor på toppen for å sikre nok tilluft. Dette ser ut til å fungere bra. Et annet alternativ er å borre små hull øverst på pipa for å få inn tilluft den veien. Dere er avhengig av å finne en murer som er villig til å ta ansvar for en slik løsning utover standard. Mange gjør dette, og det fungerer

  SvarSlett
 4. Takk for svar. Fint å høre om andre alternativ:)

  SvarSlett
 5. Hei, Flott hytte med fine detaljer.
  Vi er igang med nytt hytteprosjekt med egentegnet hytte. Var gjennom samme løp som dere med ønske om en moderne hytte med mye glass. Har nå fått godkjent tegninger og nå begynner detalj planleggingen. I den forbindelse ønsker jeg å høre hva slags gulvarme dere har benyttet i stuen? Vi skal også ha eikegulv, men tenkte å legge varmefolie som er et raskere system enn varmekabler i sålen. Vil også høre om dere støpte sålen med flytbetong som kun ble disset ut? Var det nødvendig å benytte avrettingstøp på denne? Mvh Thor
  Hytteprosjekt kan sees på : http://neverdalen.com/

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tibakemelding! Spennende prosjekt dere er i gang med. Vi valgte ordinære varmekabler. Vi fikk anbefalt dette om vi siden skulle finne på å legge fliser i stua (gud forby!:)). Vanlige kabler kan ta knekken på eikeparketten om en ikke sørger for å ligge under 26-27 grader, men det er jo aldri noe problem.

   Når det gjelder sålen, ble den støpt med flytbetong som ble disset ut, ja. Det var ikke nødvendig med avreningsstøp på denne, men den ble slipt i etterkant for å få ned små forhøyninger osv. Snekrene var veldig fornøyd når de skulle legge gulv. Rett og fint.

   Slett