Vinter på Gamatun

Vinter på Gamatun

torsdag 20. september 2012

Å bygge hytte - våre erfaringer

Himmelriket. Særpreget turmål ikke langt fra hytta
Hva har vi så lært av en hyttebyggeprosess som dette?

Først og fremst at det er mest gøy. Utfordringer er selvsagt uungåelige, men vårt ubetingede råd er å glede seg over prosessen og ikke grave seg ned i uventede ting som alltid vil dukke opp.
Vi valgte en stor og velrenomert utbygger (Hellvik hus). Fordelen er utvilsomt at det meste er regulert og sjelden noen ting som dukker opp, som ikke står i kontrakt eller endringsavtaler. Vi har følt oss trygge på at ting blir ivaretatt av profesjonelle som kan sitt fag. Et byggeprosjekt inneholder mange detaljer og kvalitetssikringen er viktig.
Ulempen er på den andre siden at det hos en stor utbygger er mindre fleksibilitet en det vi tror en mindre lokal snekker/utbygger ville kunne vise. Hver minste ting fra ekstra ventiler til dørhåndtak blir fakurert behørlig, om det ikke ligger inne i grunnleveransen. Selv med totalleveranse er det mer enn en tror som kommer i tillegg. Ikke tro at "pakkene" som ligger inne på elektriker, rørlegger dekker alt. Vær forberedt på at det blir tillegg og påslag. Lag et inn i budsjettet gode marginer.

Vi har også lært noe om at underleverandører lever av å fakturere tilleggsarbeid. Selv om en i prinsippet kan hente inn anbud fra andre på tilleggsarbeid, blir en i praksis ofte bundet til leverandørens underleverandører. Det er mange i byggebransjen som liker best kunder som aldri spør. Vil du ha forutsigbarhet og vite hva ting koster på forhånd, og ikke alle er like begestret for sånt.

Vi har også lært at det er viktig å ha mye tid til ulike valg og beslutninger. Vi er vant til gjøre mye praktisk arbeid selv og mener vi har god oversikt. Likevel ble vi overrasket over hvor mye tid en slik byggeprosess tar. Men det kommer selvsagt an på hvor mange ting en velger å gå inn og hvor mye en overlater til utbygger. Vi har hatt interesse av å følge prosessen tett og ha kontroll på alle detaljer. Det tror vi også har ført til at det har vært få feil og problemer underveis.


Vi vurderte før byggestart å koordinere byggearbeidet selv. Det hadde nok vært penger å spare på dette - utvilsomt - men vi er glade vi ikke gjorde det.

Med dagens krav og regelverk, er vårt råd at det er verdt å bruke folk som kan dette. Det gir en større trygghet både før, under og etter byggeprosessen.

Vi nøler ikke med å anbefale andre å gå i gang. Vi har hatt det 95% artig i prosessen og kjenner oss ikke igjen i skrekkhistorier og advarsler som vi har lest og hørt om fra andre hyttebyggere. Finn en utbygger du kan stole på, vær forberedt på at det krever tid og involvering og planlegg på forhånd.

2 kommentarer:

  1. Flott blogg! Vi har nettopp kjøpt drømmetomta, og bloggen deres er veldig god i forhold til tips til hele byggeprosessen i tillegg til at jeg liker mange av de estetiske valgene dere har gjort. -mari

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig tilbakemelding :) Vi har selv hentet mye inspirasjon fra andres blogger og veldig hyggelig om vi kan være til inspirasjon for andre. Lykke til med drømmetomta :)

    SvarSlett