Vinter på Gamatun

Vinter på Gamatun

onsdag 22. august 2012

Hytte er å skape små historier


En liten skihstorie om far og datter..
Det å gjøre ei hytte til sitt eget rekreasjonssted er å samle på historier.
Små ting som har betydd noe - gi plass til gjenstander som har fulgt familien eller løfte fram ting som det er knyttet en historie til.

Vi fant svigerfars gamle ski som er selvlagde. Like etterpå dukket Evas aller første blå treski opp og en liten skihistorie var født.
Med mormors symaskin
tar vi med oss historien
inn i hytta

Egne skibilder i sepia, montert i
beiste rammer, skaper minner
Et bilde av begge på ski - den første - og den siste, ble til en hyttehistorie på veggen. En gammel reklameplakat for skibindinger, passet fint inn i det hele.

Egne turbilder hører hjemme på hytta. Vi skrev dem ut i sepia-farge og monterte dem i egne beiste rammer fra Ikea.


En gammel skireklame fra
svigersfars arkiv ble en
annen histore
En gammel potetstampe ble til en
litt morsom tørkehånkleholder
En gammel symaskin som har fulgt familien gjennom flere generasjoner. Den ble sist brukt av mormor til å sy alle slags klær. Plassert på en gammel stol, som vi kjøpte på en Danmarksferie for mange år siden, lager den en liten historie med mange minner.

En gammel potetstampe ble plutselig til en tørkehånkleholder på kjøkkenet. Da fikk den også en funksjon.

Ei hylle med bok-
minner.
Ei gammel hylle som har fulgt oss gjennom mange år gir rom for bøker fra barndommens rike.

Det er lett å kjøpe alle møbler nye. Vi har kjøpt mye nytt, men hadde lyst på en lang benk som et samlingspunkt rundt spisestuebordet. Vi fant ingen som passet akkurat inn. Da dukket ideèn opp om å høre om faderen kunne tenke seg å lage en akkurat slik vi ville ha den. Slikt sier en gammel sløydlærer ikke nei til. Nå har vi en benk som minner oss på akkurat denne historien og hvor vi kommer fra.

Benk laget av faderen og beiset i
patinagrå - akkurat som faderen :)
En staur som hadde vi fant på en tur langs sørlandskysten og ble en annen historie. Vasket av sjø i årevis hadde den en fin patina og form. At den ble et midtpunkt på en sen midtsommernatt på svaberget med gode venner, gjør den til en litt annerledes klesstativ med noen passende kroker skrudd på.

Ei hytte blir ikke til i løpet av en byggeperiode. Den formes mens en bor. Da blir det et sted med mange små historier - det blir ei hytte. Utfordringen ligger i å velge ut det som betyr noe og som er verdt å ta vare på.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar