Vinter på Gamatun

Vinter på Gamatun

søndag 8. april 2012

Orden på byggeregnskapet

Et hytteprosjekt inneholder mange detaljer også på den økonomiske siden. Byggeprosjektet kan fort bli uversiktlig om en ikke finner et system for å få oversikt og kontroll.

For de av dere som følger bloggen vår og som selv skal i gang å bygge hytte - her er noen råd og tips (dere andre kan lese andre innlegg :) :

Sørg for på forhånd å skaffe deg best mulig oversikt over alle kostandene. Det er mange kostander en ikke tenker på når en planelgger, men jo flere detaljer en skaffer på forhånd jo bedre kontroll har en. Kostander til tomt, planering, materialer, håndverker er en ting, men husk også byggesaksgebyrer, tilkoblingsavgfiter til vann/kloakk, innbo osv. osv. Og en ting er sikkert; kostander du ikke hadde tenkt på dukker garantert opp. Indeksregulering f.eks. - utgjør fort noen titusner.

Etterhvert som det gjøres endringer (en endrer på gulv, dører, kledning osv.) så samler utbygger dette opp i en endringsavtale der både tillegg og fratrekk legges inn. Prisen i den opprinnelige kontrakten må du regne med endrer seg en god del, med andre ord.

Uavhengig av dette er det viktig å ha oversikt over mulige utgifter som kan komme. Det finnes sikkert mange måter skaffe seg kontroll på totaltkostandene på. Det viktige er at en finner et system som fungerer for en selv.

Vi har laget vårt eget regneark der vi både har budsjett og regnskap i samme.

Til høyre ser du en grovskisse på oppsettet.

Her fører vi inn alle tenkelig kostnader vi kan se for oss i budsjettdelen. Så fører vi fortløpende inn de utgiftene som kommer.

Ved å føre både budsjett og regnskap sammen, har vi hele tiden oversikt over hva sluttsummen på hytteprosjektet blir.

I tillegg har vi lagt inn en kolone med lånesaldo. På den måten har en også oversikt over hva sluttsummen på lånet vil bli.

For de som er spesielt interesserte kan vi sende Excel-malen.

Hyttebygging skal være gøy. Da er det viktig at det ikke blir ødelagt av for mange uforutsette ting som dukker opp.

Du finner også ellers en del på dette på nett. her er en hytteblogger som også har laget et fint oppsett i forhold til regnskap.

1 kommentar:

  1. Hei
    jeg er interesserte i Excel-malen :) vi skal bygge på Gåsebu.
    Tony

    SvarSlett