Vinter på Gamatun

Vinter på Gamatun

mandag 30. april 2012

Beis- og fargevalg

Etter mange runder med testing av beis begynner
tak og vegger nå å få den løden vi ønsket oss.
Paneling av himlinger og vegger er godt i gang. Vi har hatt noen runder med valg av farge og beistype.
Hvilken beistype skulle vi velge, og hvilken farge vil fungere? Her er det flere muligheter og forum som byggehytte.no og byggebolig.no har vært til stor nytte.

Panelakk og vanntynnet oljebeis er ulike produkter. Vi valgte panellakk i tak.

"Patinagrå" fargen fra Jotun, blandet i Tyrilin, ble vi kjempefornøyd med. Den
ga den fine - ikke for gyldne - patinaen vi ønsket oss i stue og gang
På veggene ønsket vi oss en matt finish som får fram løden i treet. Dermed var det vanntynnet oljebeis som var mest aktuelt. 

Vi tester ut ulike farger. "Skumring" fra Tyrilin ble fin på soverommet. Det stod mellom denne og fargen "Drivved" fra Jotun. Disse er temmelig nært hverandre, men vi likte litt bedre løden i "Skumring". Vi ønsker lunheten beis og disse fargene gir, men er redde for å få det for mørkt. På oppstryksprøvene synes vi det blir bra når vi stryker av med fille. 

Vi testet også ut fargen "Platinagrå" fra Jotun, men blander den som Tyrilin. Denne er ikke langt unna "Skumring" og "Drivved" i nyanse, men litt mindre gyllen - litt mer grå. Denne ble kjempefin i stue og gang og står flott til det litt mer gylne eikeplankgulvet.
Hvitfargen ble bra. Utgangspunktet var
hvit Scanox P28 der vi doblet dosen brekk-
middel for å få det så hvitt som vi ønsket

I tak endte vi med panellakk fra Scannox som er en vannbasert beis. Vi testet ut hvit (SP28), men synes denne ble for lite hvit og doblet dosen brekkmiddel og fikk den hvite matte fargen vi ønsket oss. Et alternativ var Herdins "ekstra hvit", men vi kunne ikke se forskjell på denne Scannox-beisen og endte med Scannox som også koster halvparten.
Beisingen av de fleste himlingene
gikk unna på ei langhelg.
Her gangen.

I løpet av ei helg fikk vi beiset de fleste himlingene. Det er viktig å ta hele lengder helt ut og stryke ut umiddelbart, for beisen tørker fort, men vi ble fornøyde og synes det så langt blir bra.
Soverommene ferdig
panelet. Bare ett som
ikke er beiset.
De to siste helgene har vi beiset vegger. Vi var spente på hvordan fargen "Skumring" og "Patinagrå" ville bli på veggen.

Tyrilinbeisen var fin å jobbe med. Vi strøk tynt på i korte lengder, tre og tre bord, og tørket umiddelbart av med fille. Dette fungerte fint og gjorde fargen fin og transparant - ikke for mørk.

Beis trekker raskt inn og en må jobbe fort for å unngå skjolder. Det er også viktig å ha lite beis på penselen, så det ikke blir drypp og søl på panelen under, som blir flekker. Men vi fant en fin teknikk og var godt fornøyd med resultatet.


Fargen "Skumring" fra Tyrilin på veggene på 
to av de tre av soverommene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar