Vinter på Gamatun

Vinter på Gamatun

torsdag 1. september 2011

Hvordan skal hytta ligge?

Vi har brukt mye tid de siste ukene på å finne den beste plasseringen av hytta på tomten og i terrenget.

Det er mange hensyn å ta: Det viktigste er selvsagt solrike uteplasser der vi får mest mulig av både morgensol, ettermiddagssol og kveldssol. Viktig er selvsagt også at hytta legges slik at utsikten blir best mulig. Vi har også vurdert innsyn og avstand til vei og andre hytter som viktige faktorer å ta hensyn til.

Det er en del fine berg på tomta som vi ønsker å ta vare på på uteområdene. Dette skaper også noen føringer for hvordan hytta kan ligge. Dernest bør hytta ligge pent i terrenget og ikke bli for ruvende. Dominerende vindretning er også en faktor.

Slik det ser ut nå, tror vi at vi trekker hytta mot nord og øst for å få mest mulig space foran hytta mot sør og vest. Dette gir også gode muligheter for å bevare bergene som finnes på tomta. En slik skisse har vi brukt for å vurdere de ulike momentene.

Utgangspunktet er et satelittbilde/kart over tomta der vi har tegnet inn hvordan sola står på ulike tidspunkt, utsiktsretninger, vindreninger osv.


Skissen vår med momenter som sol, utsiktsretning, vind osv.
som hjelp for plassering av hytta på tomtenVi har også prøvd oss på å manipulere en liknende hyttetypetypen inn på bilder av tomta for å få et bilde av hvordan det kan bli:

Manipulert bilde av plasseringen av lignende hytte

Forrige uke var det befaring med entrepenør. Det gikk fint og vi får pris med det første på planering.

4 kommentarer:

 1. Hei,FYI, dette likner på Drangedalshytta som bygges av et sammensatt lokalt byggeteam, men de har dere sikkert allerede sjekket ut..

  SvarSlett
 2. Til inspirasjon, selv om dere høres ut til å være langt i prosessen:venner av oss har kjempefin hytte ved inngangen til Gamatun, på venstre side ca 200m før bommen, nesten sort med vinkelvindu i enden av stua. tegnet av arkitekt fra kragerø, bygget av lokalt firma. nydelig hytte og nydelig område!PS Vi har nettopp kjøpt tomt på Rytterspranget. takk for nyttige tips for å komme i gang med byggeprosessen! blir nok en Blåtannhytte på oss:-)

  SvarSlett
 3. Heisann og takk for tilbakemelding fra siste innskriver.

  Joda, vet nok hvilke hytte deres venner har. Flott og moderne hytte dette.

  Spennende med tomt på Rytterspranget da. Vi kikket også på tomter der. Flott området og nydelig utsikt. Dere får begynne å blogge, så kan vi følge prosessen deres :) Lykke til med bygging!

  SvarSlett
 4. Hei til annonym med FYI (For your information) om Drangedalshytta. Nei, denne har vi ikke hørt om, men måtte jo google den opp når du tipset oss. Flotte hytter dette også, men skiller seg nok en del ut fra mange av våre løsninger.

  Men artig med tipset :) Ser det er KV-bygg som bygger disse. Disse blir trolig underleverandør for Hellevik Hus for oss.

  SvarSlett